Medycyna i zdrowie

Acerola – owoc pełen drogocennych dla zdrowia składników

acerola kryje ogromną ilość witaminy c

W dzisiejszych czasach coraz częściej przykładamy większą uwagę do naszego zdrowia. Ma na to wpływ wiele czynników – jesteśmy coraz bardziej zapracowani, zmęczeni dzisiejszym trybem życia i pragniemy zatroszczyć się o zdrowie naszego organizmu. Naukowcy alarmują, że coraz większy stres, życie w biegu wpływają bardzo negatywnie na nasze samopoczucie i zdrowie. Dlatego coraz częściej promowany jest zdrowy tryb życia, właściwa dieta, zalecenie aktywności fizycznej.

Coraz częściej również zaczynamy interesować się jaka żywność skrywa mnóstwo witamin i bogatych substancji odżywczych, zbawiennych dla naszego organizmu. W poniższym artykule rozszyfrujemy skład owoców aceroli, która dzięki wielu swoim właściwościom dobrze wpływa na nasz organizm, a w szczególności na odporność.

Wiśnia z Barbadosu – tak nazywany jest ten niewielki czerwony owoc pochodzący z Ameryki Południowej.. W postaci świeżych owoców, spożywana jest jako środek na biegunkę i gorączkę. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne i ściągające. Regularne zażywanie aceroli działa także korzystnie na wątrobę, nerki i serce. Niestety, jest on bardzo delikatny i z tego względu nie uświadczymy go w naszych sklepach – po prostu nie przetrwa transportu. Dostępne są jednak jego przetwory – soki i dżemy oraz suplementy diety z acerolą lub taka – http://hanoju-sklep.pl/pl/antyoksydanty/239-bio-acerola-proszek-100-gram.html – acerola w proszku.

acerola kryje ogromną ilość witaminy c

CO TAKIEGO ma w sobie owoc, jakim jest acerola?
Przede wszystkim zawiera niesamowite ilości kwasu askorbinowego czyli słynnej witaminy C. Jak wiemy jest ona bardzo ważna dla zdrowia. W przypadku braku witaminy C, możemy zaobserwować wiele problemów np.: wzrost poziomu cholesterolu, trudności z gojeniem się ran, osłabienie, obrzęki, kruche kości, choroby dziąseł, bóle mięśni i stawów. Acerola zaś zawiera jej od 1400 do nawet 2500mg w 100g owocu. Dla porównania – pomarańcza słynąca jako jej źródło w 100g zawiera zaledwie 55mg! Czyli wiśnia z Barbadosu ma dawkę aż…30-krotnie większą!

Ale to nie wszystko. Badania wykazały znaczną ilość bioflawonoidów, wśród których najbardziej interesują nas antocyjany (pelargonidyna i malwidyna, kwercetyna, cyjanidyna) znajdujące się w skórce owocu. Średnia zawartość w aceroli wynosi ok 37,5 mg /100 g. Co dobrego robią te związki? Otóż substancje te spowalniają rozkład witaminy C – tym samym może ona działać dłużej i efektywniej.

Oczywiście nie tylko ilość witaminy C stanowi o wartości aceroli. Zawiera wiele innych dobroczynnych dla nas związków. Posiada na przykład dwa razy więcej magnezu, potasu i witaminy B6 niż pomarańcza. Znaleziono również inne witaminy z grupy B oraz witaminę A, ryboflawinę, tiaminę czy niacynę-tym razem w stężeniach porównywalnych do innych owoców.

Jak widać powyżej, spożywanie aceroli i suplementów, które są w nią wzbogacone może mieć świetny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pamiętajmy o tym, zastanawiając się, jak urozmaicić lub wzbogacić naszą dietę. Acerola zawiera mnóstwo składników zbawiennie wpływających na nasze zdrowie, a dodatkowo jest bardzo smaczna, dlatego też warto po nią sięgnąć!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/5 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)

Zostaw odpowiedź